Инвестицията в недвижими имоти е действие, което изисква внимателна преценка на всички възможни рискове, анализ на пазара и осигуряване на доход, който да финансира самата покупка. Съществуват няколко основни начина, чрез които можете да влезете на пазара за недвижима собственост.

Командитни дружества

Командитното дружество предоставя на инвеститорите възможност за изграждане на диверсифицирано портфолио от финансови стратегии и възможности за инвестиране в недвижима собственост. Основните предимства на този метод са, че ви позволява да обедините средствата си с тези на други инвеститори, за да купувате, наемате, развивате и продавате имоти, които биха били трудни за управление или продажба самостоятелно. Тези организации съществуват за определен срок, който обикновено продължава между седем и 12 години. 

Препродаване на имоти

Препродаването на недвижима собственост, още известно като флипване, е труден процес на закупуване на определен имот и продаването му на по-висока цена от тази на купуване. Въпреки това, този метод има потенциала да доведе до най-големите печалби, споделят експертите от онлайн агенцията Suprimmo.bg. За да бъдете успешен флипър, винаги трябва да сте подготвени за неочаквани проблеми, увеличения на бюджета, грешки, които отнемат време, по-дълъг срок за обновяване и проблеми с продажбата на пазара. Особено важно е да изградите екип от експерти — оценители, адвокати и счетоводители — на които можете да се доверите. Важно е и да се уверите, че разполагате с парични резерви за отстраняване на неизправности. 

istock
istock

Инвестиция чрез брокер

Инвестирането в собственост чрез използването на услугите на брокер, може да бъде интелигентен начин да навлезете на пазара, особено ако ви липсва опит. Първата стъпка е да намерите реномирано име в тази сфера. След това е важно да определите своите цели. Преди да инвестирате, трябва да имате ясна представа какво искате да постигнете. Работете с вашия брокер, за да идентифицирате потенциални обекти, които отговарят на тези цели. Той може да ви помогне да:

- оцените имота и да договорите цената – брокерът може да ви помогне, като ви предостави информация за пазарните цени на определен район и да ви даде ценови диапазон на евентуалната покупка за конкретна квадратура на жилищата там;

- да завършите сделката и да калкулира допълнителните такси – той ще ви съдейства с изготвянето на документацията и изчисляването на допълнителни такси, като данъчни и законови разходи;

- да ви помогне в подготовката на набора от документи, необходим за прехвърляне на собствеността – брокерът ще ви съдейства с оформянето на документацията и ще провери дали всички важни документи са налични.

Ако имате нужда от финансиране, за да закупите имота, брокерът може да ви помогне да намерите кредитор и да съдейства с процеса на кандидатстване за заем. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg