Българската държава трескаво се опитва дни преди края на годината да закърпи дупките в бюджета, след като вече стана ясно, че заложените приходи почти сигурно няма да се изпълнят.

 

В събота от финансовото министерство съобщиха, че правителството е изтеглило заем от 290 милиона евро с посредничеството на германските Deutsche Bank и Raiffeisen Bank. С новата емисия е достигнат разрешеният с актуализацията на бюджета таван на новопоетия държавен дълг от 3 милиарда лева, пише "Сега".

След достигането на тавана на заемите, фискалният резерв се е свил до 4.965 милиарда лева, малко над залисания в закона минимум от 4.5 милиарда лева.

Междувременно, отново в събота, правителството задължи със свое постановление 10 държавни дружества да внесат допълнително 88 милиона лева в държавната хазна. Те ще дойдат от техни натрупани резерви.

 

Сред донорите са посочени "Ръководство на въздушното движение" (РВД), летище София, "Пристанище Бургас", "Пристанище Варна", "Терем", "Агенция дипломатически имоти в страната" и др.

 

В съобщение на Министерския съвет се посочва, че финансовото им състояние към 30 септември показва, че независимо от влошената икономическа обстановка, те имат положителен финансов резултат и работата им няма да се наруши.

 

По подобен начин държавните предприятия бяха изцеждани за попълване на хазната и по времето на финансовия министър Симеон Дянков.

 

Освен това той вдигна дивидента, който държавните фирми трябва да внасят, от 50 на 80%. Сегашните управляващи обещаха в следващите години плавно да намаляват този процент с 10% годишно.

Коя фирма точно колко пари ще внесе не става ясно. Особено интересен е случаят с РВД. Това дружество няма право да формира и съответно - да отчита печалба. Това е разписано в международни правила и в европейското законодателство, свързано с финансирането на доставчици на аеронавигационно обслужване.

 

На практика е забранено приходите от такси да бъдат използвани за попълване на държавната хазна.

 

На хартия тези пари могат да се изразходват единствено за издръжка на фирмата, за разходи, свързани с нея и за персонал. Високите заплати там са една от причините всяка нова власт да бърза да назначи в РВД приближени хора. Независимо от правилата и при предходното правителство дружеството бе задължавано да прави вноски в бюджета.

Традиционно най-големите дивиденти идват от държавните енергийни предприятия. Наскоро дивидента си към държавата преведе и Българският енергиен холдинг. По специалните сметки на Националната агенция за приходите и БНБ са внесени 423.4 млн. лв. при заложени в Закона за държавния бюджет 333.1 млн., информира неотдавна "Капитал дейли". Най-големият транш е дошъл от БЕХ, като изпадналият в колапс холдинг е превел на държавата 205.8 млн. лева. Досега не е уточнено дали тази сума е част от заема от 500 милиона евро, който БЕХ изтегли в края на октомври.