"Булгаргаз" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за месец май от 90,10 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това съобщиха от обществения доставчик.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас ( без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това означава, че предложението на "Булгаргаз" за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април.  Утвърдената цена за текущия месец пък е 8 процента по-ниска спрямо мартенската, която беше в размер на 106,74 лева за мегаватчас.

От КЕВР отчетоха, че основен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата тенденция за понижаване на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

Газът може да поевтинее с 30% през следващите три месеца

На 1 май в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за май, при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април.


Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), информират още от "Булгаргаз". Тя е със 17,21 на сто по-ниска от внесената за утвърждаване цена за май.

Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, се посочва още в съобщението. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg