Кризата с газа и цените е решима и без „Газпром”. Това е едно от заключенията в анализ на Центъра за изследване на демокрация.

В студиото на „Здравей, България” темата коментира един от енергийните експерти, изготвили доклада - Мартин Владимиров.
 
„Ситуацията с газа наистина е тежка в цяла Европа. Тя се влошава с действията на Кремъл който периодично намалява доставките. България е една от най-уязвимите страни, но това не означава, че не можем да се справим с отоплителния сезон.

Имаме осигурени доставки поне от един източник – Азербайджан, който ще покрие поне 1/3 от потреблението на България”, каза той.
 
По думите му високите цени принуждават големи потребители на природен газ да намалят своето търсене. Очакванията са то да се понижи с около 20%.

С колко ще поскъпне парното

„Вероятно през октомври и ноември няма да има проблем „Булгаргаз” да задоволи потреблението на всички потребители в страната. Проблемите може да дойдат през декември, ако търсенето остане в границите от последните 5 години. Ние обаче очакваме понижаване.

istock
istock

Така, че при внос на втечнен природен газ и доставките от „Чирен” и Азербайджан, ще успеем да се справим”, категоричен бе Владимиров.
 
Според него това обаче вероятно ще се отрази в някаква степен на сметките на индустриалните потребители.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg