Скъпият ток засегна  домакинствата, но и редица общини у нас. В някои села и градове вече въвеждат режим на уличното осветление. Според енергийния експерт Иван Хиновски има стъпки, които могат да се направят срещу това, но до голяма степен те са в конфликт с европейските правила.
 

„Обсъждали сме между експерти варианта да се разшири регулираният пазар - с болници, общини, градски транспорт. Трябва с аргументирана молба-обосновка до ЕК да се каже, че те са пред фалит”, коментира Хиновски пред Нова телевизия.

Досега никоя друга европейска страна не е направила това. Въпреки че очаква негативен отговор при такава молба, той все пак смята, че трябва да се опита.
 
„В сегашната криза много страни са на ръба. Това е антипазарна политика, но има изключителни обстоятелства”, коментира Хиновски. 

200 лв. сметка за ток за стая в общежитие

Той коментира, че в момента България и Унгария са единствените страни с регулирани пазари. „Знаете ли какъв шанс имаме с това, че забавихме реформата?

istock
istock

Трябваше от 2022 година да имаме освободен пазар, тоест и бита да плаща такива сметки”, коментира Хиновски. Той посъветва правителството да се опита да разшири регулирания пазар с публични абонати.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg