„54 млн. лв. са капка в морето от задълженията на Топлофикация София, те общо са към едни милиард към БЕХ и към Булгаргаз“, посочи пред БНР Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и част от коалицията Демократична Българи.

Има ново дело на Булгаргаз срещу Топлофикация София за неизплатени 54 млн. лв.

„Проблемът тази година с Топлофикация София е, че към 1 юли бяха определени цени, на които тя продава парното на софиянци, на база на цени на природния газ от 45 лв. на мегават час. А в момента Топлофикация купува газ от Булгаргаз на цени към 80 лв. на мегават час.

Експерт: Поскъпването на газа ще се усети в сметките ни от октомври

От първи октомври ще станат 90 лв. за мегават час, което е загуби за Топлофикация само за този отоплителен сезон в размер на 270 млин. лв. още допълнително над сегашните си задължения.

Това ще бъде енергийна бомба за потребителите през идващия отоплителен сезон, когато видят изравнителните си сметки през юли 202 година.  Тоест ако Топлофикация е плащала повече за газа, тя трябва да надвземе тези пари за следващия сезон от своите абонати“, заяви още Панев.


„Става въпрос за колосални суми. Най-вероятно от 1 януари ще има 20 на сто поскъпване, ще видим, но ударът няма да е еднократен за абонатите на Топлофикация, каза още Панев.

„Начинът на вземане на решение на КЕВР е такъв, че до 1 януари имаме гарантирани цени на тока, парното и на вода за бита“, коментира темата пред БНР и Георги Кадиев от БСП.

Идва ново поскъпване на газа у нас

След първи януари 2022 обаче КЕВР има право да ги увеличи и на трите, и със сигурност ще го направи. С какъв процент те ще преценят. 20 на сто увеличение е абсолютно минималното. Трябва да се подкрепи само този бизнес, който губи конкуретноспособност заради увеличението на еленергията", каза още Кадиев.

Панев подкрепи твърдението на Георги Кадиев за това кой бизнес трябва да бъде подкрепен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg