За съжаление до края на 2021 г. не може да се очаква сериозен спад на цените на природния газ на европейските пазари, влияние върху които оказва и развитието на епидемичната обстановка.  Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на открито заседание във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" за утвърждаване на цена на газа за месец август.

Според него запазващите се високи цени на петрола, който е елемент от ценовата формула на природния газ, не дават възможност за постигане на по-ниска цена. „Енергийният регулатор е длъжен да се съобрази с икономическите фактори и не може да ги пренебрегне. Въпреки негативните тенденции, дори с предвиденото увеличение за м. август цената на природния газ за MWh у нас се очаква да остане с близо 15 лв. по-ниска от цените на европейските газови хъбове“, коментира председателят на регулатора.
 
В доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 август 2021 г. да бъде в размер на 55,84 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

На откритото заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов изрази съгласие с изводите и констатациите в доклада. 

Той поясни, че след внасянето на заявлението на 09.07.2021 г. цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и към днешна дата достигат над 35 евро/MWh. Прогнозите показват, че за периода септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво ще достигнат 39-40 евро/MWh.

От изнесените от него данни стана ясно, че котировките на петрола продължават се задържат на високи нива - 74-75 щатски долара за барел.  
„Независимо от това цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за м. август, ще бъде значително по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството.

istock
istock

На 1.08.2021 г. „Булгаргаз“ ЕАД ще представи в КЕВР актуализирано заявление с отчетна информация към 31.07.2021 г. за цените на пазарните индекси на европейските газови хъбове, както и информация за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за м. юли 2021 г.

Прокуратурата проверява поскъпването на тока и парното

Решението за утвърждаване на цена за месец август 2021 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, Комисията ще вземе на закрито заседание на 01.08.2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg