Природният газ в Европа поскъпва силно за трета поредна сесия на търговия, достигайки най-високи ценови нива от средата на юни на фона на нарастващи опасения за доставките.

Към 13.00 часа българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се повишават с нови 6% към 47 евро за мегаватчас за пръв път от 15-и юни насам, след като в понеделник синьото гориво поскъпна с близо 15% заради ескалиращия конфликт в Близкия изток и новината за възможен теч на Балтийския газопровод между Финландия и Естония.

След изненадващото нападение на "Хамас" в Израел през уикенда израелското министерство на енергетиката обяви, че "в резултат на ситуацията" правителството е наредило временно спиране на доставките на природен газ от находището "Тамар"  (Tamar) на компанията Chevron. От своя страна енергийната компания потвърди новината и добави, че ще продължи да доставя синьо гориво на свои клиенти в Израел и региона, използващи газовото находище "Левиатан".

По-ниска цена за газа през октомври

Находището "Тамар" разполага с шест кладенеца, всеки от които добива природен газ в обеми, вариращи между 7,1 до 8,5 милиона кубични метра на ден.

Египет претегля влиянието на спирането на производството в израелското газово находище "Тамар" върху плановете си да възобнови износа на втечнен природен газ (LNG) за Европа, съобщава Блумбърг, цитирайки неназовани официални лица. Спирането означава, че вносът на израелски газ в Египет е намалял с около 20% до около 650 милиона кубични фута на ден, посочи тези източници на агенцията.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Рязкото поскъпване на газа в началото на седмица е в резултат и на опасения за потенциален теч на газопровода в Балтийско море между Финландия и Естония, след като в неделя се наблюдаваше необичаен спад на налягането в морския газопровод Balticconnector между страните.

Това доведе до спиране на подаването на газ, а ремонтните дейности може да отнеме няколко месеца.

В същото време беше съобщено, че работниците в съоръженията за втечнен природен газ на Chevron Corp. в Австралия планират да подновят стачките, след като малко по-рано сякаш беше постигнато споразумение.

Всичко това допринася за рязкото поскъпване на газ в Европа от петък насам, като по-рано днес цените на газовите TTF фючърси достигнаха 47 евро за мегаватчас за пръв път от 15-и юни насам, когато синьото гориво достигна само в рамките на ден нива от близо 50 евро за мегаватчас, преди обаче цените да се върнат към и под нивата от 40 евро/MWh.

Евентуално по-трайно поскъпване на газовите TTF фючърси над нивото от 45 евро/MWh обаче би било първото от шест месеца насам (от началото на април 2023 г.).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg