Районният съд в Монтана потвърди наказателно постановление на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което на 12.05.2021 г. на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е наложена глоба от 60 000 лева за доставка на некачествена електрическа енергия на потребители, съобщиха от съдебната палата в Монтана, съобщи БТА.

Основание за санкцията е проверка на доставяната от дружеството енергия след множество жалби на потребители от област Монтана.
 
На случаен принцип при проверката са избрани 51 жалби, след които е и тази на В.Г. от село Лехчево в община Бойчиновци, област Монтана.

При замервания на доставяната електрическа енергия до дома на В.Г. в Лехчево в периода 29 август 2020 година до 6 октомври 2020 година е установено, че тя не отговаря на показателите, определени в методиката на ЧЕЗ, защитена при получаването на лицензия на дружеството за тази дейност.

Според данните от протокола за проверката 99,8 % от регистрираните успоредни стойности на захранващото напрежение са в рамките на допустимите отклонения, но методиката изисква 100% от тези стойности да са в рамките на допустимите отклонения.

Защо собственици в блок плащат рекордни сметки за ток

Поради това съдът е преценил, че наложената санкция на дружеството от 60 000 лева е справедлива, уточниха от съдебната палата в Монтана.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg