Януарските сметки за газ са почти два пъти по-големи от тези преди година. Въпреки компенсациите от държавата потребителите ще трябва да платят значително повече от миналия януари. По-високи са и сметките на домакинствата, които се отопляват на ток и парно, показват отчетите на енергодружествата.
 
До дни домакинствата трябва да получат фактурите си за първия месец на годината. Колко повече ще платят и защо хиляди потребители на газ ще останат без обещаните обезщетения от държавата? Изчисленията направи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
 
В следващите дни абонатите на енергодружествата трябва да получат януарските си сметки за отопление. Най-драстичен се очаква да е скокът при домакинствата на газ заради шоковия ръст на синьото гориво от началото на годината. Заедно с фактурите си от този месец обаче те ще получат и компенсации от държавата – за декември и за януари. И с тях обаче сметката е драстично по-висока от януари преди година. Въпреки мораториума и замразяването на цените - по-високи сметки спрямо декемврийските очакват и потребителите на парно и ток.
 
Пламена Бобева очаква януарската сметката за отопление. Заедно с фактурата, чака и компенсацията от държавата заради повишаващите се сметки през последните месеци. „Търсих в сметката, но не открих нищо – нищо няма със знак „минус”, казва тя.
 
Корекциите надолу – и за декември, и за януари трябва да бъдат отразени в последната фактура, обясняват от газоразпределителните дружества.
 
„Те са отразени в януарската фактура – чрез приспадане на дължимата сума на клиента в два отделни реда. Те са пряко обвързани със самото потребление на клиента и намаляват крайната сума на потребителя, която дължи за газ за януари. Това смекчава до известна степен удара върху потребителите”, коментира Владислав Корчев от фирма посредник за газ.
 
„Те са две компенсации – за декември е 26.67 лв. за мегаватчас, а другата е 43.31 лв. за мегаватчас. По този начин се извършва едно доста солидно намаление на сметката за януари, където знаете, че цената на газа беше най-високата за момента”, допълни управителят на фирма посредник за газ Александър Кожухаров.
 
Тези корекции във фактурата на Пламена за януари обаче липсват. С изненада разбира, че е небитов потребител, тъй като кооперацията, в която живее, е с централна газова инсталация, а не с индивидуални котлета. И затова няма да може да се възползва от помощта на държавата.
 

istock
istock

„Имаме подобна група от клиенти - тъй като там не са ни клиенти самите домакинства, нито етажната собственост - те си имат избрана фирма, която ги представлява - професионален домоуправител или топлинен счетоводител. Реално, клиенти не са крайните домакинства, а въпросната фирма, която не закупува и не потребява природния газ за собствени битови нужди, което я прави корпоративен клиент”, разясни Корчев.
 
Над 140 000 са домакинствата на газ у нас, които трябва да получат компенсации заради поскъпването на синьото гориво. За разлика от Пламена, Ивелина Георгиева открива корекцията в сметката в последната си фактура.

По-ниски сметки за ток през февруари обеща премиерът

„Реално сметката е стряскаща. Благодарение на компенсацията обаче нещата изглеждат малко по-добри. Това, което е фактурирано, е в размер на 304 лв. - след приспадната компенсация трябва да платя 197 лв.”, обяснява тя.
 
Равносметката - въпреки мораториума и компенсациите, сметките за газ, ток и парно вървят драстично нагоре за последната година. Най-евтино остава отоплението на ток с климатик, а най-скъпо – с духалки и маслени радиатори.
 

istock
istock

„Мораториумът ще се отрази благоприятно при тези, които се отопляват с климатични сплитове, защото тяхната енергия остава на нивото от 1 юли 2021 г. и икономията от поне три пъти, която дава климатикът, ще се отрази. Сега е важно след края на мораториума да се използват умело възможностите на модела, по който се определя цената за битовите потребители, така че да не се повиши тяхната цена и да може да остане същата като крайната”, коментира енергийният експерт Еленко Божков.
 
Замразяването на цените при тока и парното може да доведе до влошаване на качеството на услугата - като по-чести аварии и по-малко инвестиции в мрежата, предупреждават още експертите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg