Малко по-малко от 500 устройства са „копали“ криптовалута в с. Хераково, където беше разкрита най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ. На около 1 млн. лева се оценява откраднатия ток от бившето ТКСЗ в селото. Престъплението  бе разкрито от полицаи от ОД на МВР - София и прокуратурата на 12 декември.

„Установени са множество устройства, които служат за генериране на криптовалута. Намерени са и специфични такива, които помагат да се преобразува електроенергията. Цялото захранване на двете халета е било от незаконното присъединяване”, посочи районният прокурор на Сливница Пламен Петков.
 
За денонощие незаконният обект е изразходвал 40 киловата електроенергия.
 
Установено е търговското дружество, което е собственик на сградата. Към момента разследващите са установили, че постройката е дадена под наем, но от прокуратурата предполагат, че може да се касае и за фиктивно преотдаване под наем, за да се затрудни разследването.

Преди два месеца собствениците на фирмата отдали помещението под наем, разказаха на брифинг разследващите. 30-годишният мъж наел 2 помещения. Оборудвал ги с най-модерните уреди за добиване на криптовалути, над 1000 на брой. Имал дори водно охлаждане. Тъй като цялата система хаби много ток, решил да го краде.

istock
istock

На 12 декември обаче служител на ЧЕЗ забелязал необичайно високата консумация на електричество. Тя е равна на месечното потребление на 4250 семейства. Затова служителят подал сигнал.
Кражбата на ток се равнява на изразходената електроенергия се равнява на приблизително на месечното потребление на 4250 семейства, уточниха от ЧЕЗ.

Как да разберем колко ток харчат уредите у дома

В момента на пристигането на органите на реда в помещението не са заварени хора. Засега няма задържани по случая.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg