Цената на тока за се повиши средно с 11,5 процента от Нова година, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране.
 
При парното и топлата вода планираното увеличение средно за страната е с около 13 на сто, става ясно от докладите, публикувани от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава БНР.
 

Токът за бита да поскъпне за клиентите на ЧЕЗ и ЕВН с 11 процента, а за тези на Енерго Про - с малко над 12 на сто, предвижда регулаторът.
 
Според разчетите му нощната тарифа на електроенергията за бита трябва да е с около 20 на сто по-скъпа.

Омбудсманът: КЕВР да не позволи поскъпване от 1 януари

При парното и топлата вода разликата за различните градове е по-голяма: За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите и се предвижда да е около 30 на сто. Само с процент по-малко ще е скокът в Разград.

istock
istock

С 24-25 на сто повече ще плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново. Поскъпването в Бургас е с 15 процента. Между 1 и 5 на сто повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.
 
Предложенията на регулатора за новите цени на тока и парното ще бъдат обсъждани на 15 декември. Ако бъдат приети, новите цени ще влязат в сила от 1 януари следващата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg