4 млн. лв. компенсации са изплатени до момента на небитовите потребители заради скока в цената на елекроенергията. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.

„Подписали сме 44 договора, остават още 3-4, за да обхванем 100% от клиентите, които ще получат помощ. Имаме и реално изплатени компенсации на стойност 4 млн. лева. Сериозната част от компенсациите ще започне от другия месец. Цялата сума е 450 млн. лева”, отчете още енергийният министър.

Той увери, че в министерството работи активно помощта да стигне до крайните клиенти, но и с необходимото внимание. По програмата за компенсиране сметките ще бъдат намалени с по 110 лева за мегаватчас използвана електроенергия.

Компенсират фирмите с 110 лева за 1 мегаватчас

„Става въпрос за обем от средства, всичко минава през протоколи, за да бъде стриктно. Потребителите трябва да са спокойни, всеки, който отговаря на условията, ще си получи компенсацията.

istock
istock

Тези до 30 лева, които се спестиха от доставчиците от последна инстанция, ще се фактурират с последните сметки. Общата сума на компенсацията достига до 140 лева. Тази компенсация е най-голямата в ЕС, която е давана на бизнеса”, посочи Живков.
 
От министерството ще раздадат листовки с информация за компенсациите, разработен е и клип, който е качен на сайта на МЕ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg