Всички битови потребители трябва да са еднакво защитени.

Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на днешното му изслушване в парламента в отговор на въпрос дали трябва да има компенсации и за високата цена на природния газ или "таван" на цената на синьото гориво.

По думите му идеалният вариант за битовите потребители е отоплението на газ, парно и електроенергия да бъде приблизително на една цена, така че да не се налага те да инвестират в оборудване, което струва хиляди левове, за да преминават от един източник към друг.

Как да спестим до 60% от месечните фактури за ток

Как да се структурират тези компенсации и доколко са нужни е въпрос на решение и възможности на бюджетните средства, добави министър Христов. Според него чисто стратегически и социално би трябвало всички потребители да са еднакво защитени.

Преминаването на електроенергия предизвиква по-голяма консумация и натоварва електроразпределителната мрежа, което също е фактор, който трябва да се избягва, допълни служебният енергиен министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg