Жителите на Киев плащат най-ниски сметки за ток. Цената на електроенергията през септември там е 5,22 евроцента/квтч. Следват ги жителите на Белград с цена 8,11 евроцента/квтч, Подгорица- 10,54 евроцента/квтч и Будапеща - 10,65 евроцента/квтч.

След тях се нарежда България с цена на тока за бита от 12,34 евроцента/квтч, която е една от най-ниските в Европа. Това показва проучване на организацията VaasaETT за месечните цени на ток и газ в 33 европейски държави.

Най-скъпо токът за бита излиза в Копенхаген, където хората плащат по 34,58 евроцента/квтч, и в Берлин, където електроенергията за бита струва 33,42 евроцента/квтч.

Когато обаче цената се определи спрямо покупателната способност, София се изкачва на 12-о място, като най-високи сметки плащат в Букурещ, Прага и Берлин, а най-малки в Осло и Берн. През септември в Осло, Амстердам и Атина се наблюдава и най-голямото увеличение на цените на електроенергията за бита, показват още данните на VaasaETT.

Българите обаче плащат по-скъпо за газ от германците и дори от гърците. Цената на синьото гориво  у нас е сред най-високите в ЕС, а когато се изчисли спрямо заплатите, страната ни е на второ място, като само в Стокхолм им излиза по-скъпо.

През септември синьото гориво в София е струвало 7,88 евроцента за киловатчас, докато в Берлин цената е била 6,91 евроцента, а в Атина – 7,35 евроцента. Това нарежа столицата ни на 9-о място по цени след градове като Стокхолм, Копенхаген, Амстердам и Париж.

VaasaETT
VaasaETT

VaasaETT
VaasaETT

Анализът дори посочва, че българският регулатор е приел увеличение на цената на газа у нас от 1 септември до 69,40 лева/MWh от 57,60 лева/MWh през август.

Колко ще ни струва отоплението тази зима

Спрямо септември 2020 г. сметките за електроенергия във всички столици на ЕС са се увеличили с 12%, докато сметките за газ са нараснали с 23%.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg