От Комисията за защита на конкуренцията заявиха, че следят пазара на твърди горива. Реакцията дойде, след като омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка за картел при продажбите на дърва, пелети и въглища за битови нужди. Напрежението се създаде след поскъпването и недостига на пазара, предимно на дърва за огрев.

От КЗК твърдят, че следят и проучват всички данни и фактори, свързани с наблюдавания ръст в цените на твърдите горива от две години насам.

Оттам поясняват, че проучването на цените за периода 2020 и 2021 г. е започнало след получен сигнал в края на миналата година със съмнения за изкуствено създаване на дефицит и покачване на цените на пелети за отопление през миналата есен.

КЗК: Има данни за нарушения и дъмпинг на цените на горивата

Установено е обаче, че поскъпването е в резултат на повишено търсене, намалено предлагане и увеличени разходи.

istock
istock

Пелетите и дървата за огрев са сезонни стоки, чието търсене се определя от потреблението и нараства с наближаването на отоплителния сезон, казват от КЗК, и обясняват ситуацията с пазарните процеси. И още, КЗК отново напомня, че няма правомощия за ценово регулиране, нито компетентност да разследва спекула и защита на потребителите.

Омбудсманът Диана Ковачева, която поиска проверка на пазара в сектора, се позова на данни на статистиката, според които за една година има 70% увеличение на цените на твърдите горива.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg