Въведеното нелогично и разрушително ограничение на компенсацията от 30% от цената на борсата ще доведе дотам, че при цени от 600-700 лева за мегаватчас на тока, то с този таван, цената би била 500 лева на мегаватчас, което е убийствено.

За това предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви пред БНТ.

Той поясни, че от АИКБ и от бизнеса не искат просто помощ, а да се върне свръхиззетото от цената на енергията. „Ние настояваме това, което е иззето и надвзето да се възстанови на хората, нищо повече. Много предприятия вече са ограничили дейността си. Тази тенденция ще се задълбочи, ако не се намери правилното решение. Освен съкращаването на хората и ограничаване на заплатите, ще има увеличаване на инфлацията“, посочи Васил Велев.

Той допълни, че ако не се вземат мерки за цената на тока, инфлацията може да достигне до двуцифрено число, което ще доведе до загуба на покупателната способност.

Бизнесът иска удължаване на помощта за тока

Васил Велев добави, че два дни преди Рождество Христово 11 европейски асоциации на енергоинтензивните асоциации настояли за бързи действия срещу непоносимо високите цени на енергията. Картината в България е още по-драматична предвид това, че българските производители не разполагат с дългосрочните договори, които подобрят микса на европейските им колеги, отбеляза той.

istock
istock

Затова бизнесът иска президентът да свика КСНС и да се срещнат с премиера Кирил Петков, за да се направи модел за компенсиране заради  високите цени на електроенерегията. До настоящия момента няма обратна връзка от държавата, каза Велев. Спред него връзката между цената на енергията и заплатите е пряка – колкото повече са разходите за електроенергия, толкова по-малко разходи остават за заплати, добави Велев.

Той предупреди, че не е ясно колко предприятия ще продължат работа при очертаващите се цени на електроенергията. В България миксът и балансът на производство за среднопретеглената цена може да бъде до 150 лева на мегават час. Разликата над мораторната цена до тази на борсата трябва да бъде компенсирана до 75%. Това е начинът, който да запази конкурентните възможности на българската икономика, настоя Васил Велев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg