Заради ремонта на газопровода "Турски поток" в края на юни, доставките по това трасе ще бъдат прекъснати за седмица, което ще доведе до недостиг на газ в региона и повишаване на цените на синьото гориво у нас. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов:

"Булгаргаз" полага всички усилия и ще осигури доставките на природен газ за този период. Повече от месец се водят преговори с Газпром, доставките да бъдат извършвани по алтернативно трасе през Украйна и Румъния. Това трасе беше използвано успешно по време на ремонтните дейности на "Турски поток" през изминалата 2020 г.

Къде в ЕС плащат най-ниски сметки за ток

Също така "Булгаргаз" води преговори с други доставчици за осигуряване на необходимите количества на приемливи цени. По всяка вероятност, тези доставки ще се отразят на цената на газа за юни като повишение, тъй като се очаква те да бъдат доставени на спот-цени. Какво ще бъде отражението им обаче в цената, към този момент не можем да калкулираме, тъй като преговорите не са приключили".


Окончателното решение аз цените на газа ще бъде взето на 1 юни.

Предложението природният газ да поскъпне с близо 13 на сто от юни ще бъде обсъдено в енергийния регулатор. 

Тези разчети обаче са правени преди две седмици, а през този период цените на европейските борси продължиха да растат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg