За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб по енергетика. 

След днешното заседание на щаба Алексиев посочи, че щабът работи едва от три седмици, а в началото работата му е била концентрирана в това да събере необходимата информация. 

„Проблемите, които са натрупани, са много“, отбеляза Алексиев. 

От къде ще получим газ през зимата

Той допълни, че щабът се е концентрирал първоначално върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“.  

БТА
БТА

„Каквито и доставки да искаме да осигурим, те трябва да бъдат заплатени. Оттук нататък трябва да работим върху следващата задача и тя е да осигурим необходимите количества газ за населението и бизнеса на добри и поносими цени“, каза още Христо Алексиев.

По думите му осигуряване на необходимите количества трябва да бъде на възможно най-добрите цени. Алексиев допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg