Въведената за една година антикризисна мярка, с която ДДС на централното отопление бе намален от 20 процента на 9 процента, наложи "Топлофикация София" да разработи нов формат на обща фактура за отчетен период 2022/23 година, съобщиха от дружеството.

Изтичането на мярката на 1 юли тази година ще даде отражение върху приложимата ДДС ставка към датата на издаване на общата фактура и резултата от изравняване на потребената и прогнозната енергия.   

В новия формат на фактурата на "Топлофикация София" е отбелязан различният размер на ДДС ставката върху прогнозно начислената топлинна енергия през двата ценови периода: май - юни 2022 г., когато цената на топлинната енергия е 98,48 лв./МВтч при ДДС ставка от 20 на сто и юли 2022 г. до април 2023 г. при цена 137,86 лв./МВтч и ДДС 9 на сто, посочват от столичното топлофикационно дружество.

Какво да направим при висока сметка за парно

Увеличението на цената на парното и топлата вода за клиентите на "Топлофикация София" е с 0,05 процента за следващия едногодишен ценови период от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. За клиентите на столичното топлофикационно дружество утвърдената годишна прогнозна цена на топлинната енергия за битовите потребители е 137,93 лева за мегаватчас. 

Формата и съдържанието на фактурата са разработени съгласно препоръките на Министерството на финансите и Националната агенция за приходите, а структурата на документа визуално се доближава до вече позната на клиентите месечна фактура и обща фактура от предходния сезон, за които от дружеството посочват, че имат отзиви за добра четимост и разбираемост. Най-важната информация остава на първа страница, където потребителите могат да видят количеството на потребена енергия за двата ценови периода, както и информация за дължима сума или сума за получаване по обща фактура, уточняват от "Топлофикация София".

istock
istock

За по-голяма яснота на клиентите е предоставена допълнителна и детайлна информация по периоди за данъчните основи и приложима данъчна ставка на потребената енергия. На начална страница остава полето, в което е посочена сумата за доплащане или връщане по общата фактура. Информацията е изнесена на отделен ред за по-голяма яснота и прегледност, а начинът, по който е формирана, е показан в отделна таблица.

Как хората ще получават сметките за ток от септември

Допълнително е посочен и крайният срок за рекламации по изготвените изравнителни сметки. На втора страница на общата фактура клиентите могат да видят разяснителна информация за издадените кредитни известия за прогнозно начислена топлинна енергия. За тези, които са избрали да заплащат на равни месечни вноски, са добавени фактурираните по месеци равни месечни вноски и прогнозно начислени суми за отчетния период.

В новата обща фактура е направено допълнително пояснение относно възможните разлики с изравнителните сметки, които потребителите са получили от топлинните си счетоводители. Това се налага, тъй като справките от фирмите за дялово разпределение не отразяват извършените през отчетния период плащания. За улеснение на клиентите във фактурите са посочени различните възможности за плащане, както и адресите на клиентските центрове на "Топлофикация София".

Промените в оформлението на новата обща фактура са приложени за различните форми на заплащане на използваната топлинна енергия – прогнозно потребление и заплащане на равни месечни вноски, допълват от дружеството.

За удобство на клиентите детайлно описание на сметките с ясни графични обозначения може да се види както на сайта на дружеството, така и в клиентските центрове. Първите общи фактури на клиентите ще бъдат издадени заедно с юнските месечни сметки и ще бъдат видими в центровете за обслужване на "Топлофикация София" и партньорската мрежа на 17 юли тази година.

Възражения по изготвените изравнителни сметки се подават до 31 август към топлинния счетоводител, обслужващ етажната собственост, напомнят от столичното топлофикационно дружество.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg