Драстичен ръст в търсенето на уреди на ток на прага на отоплителния сезон. Заради поскъпването на природния газ все повече потребители са готови да сменят парното и печките на газ с климатици и електрически радиатори.

В Германия, например, заради по-високите цени на синьото гориво, 20% от домакинствата се очаква да се насочат към електричеството през студените месеци. Колко ще струва зимата с различните типове отопление и ще издържи ли електрическата мрежа, ако абонатите на парно и газ преминат на ток? Прогнозите на експертите обобщава NOVA.

Колко по-евтин е газът от „Газпром“
 

От август синьото гориво поскъпна с рекордните 60%, а от септември искането е за нов скок – с около 6 на сто. Очакванията са това да повлече нагоре и сметките за домакинствата на газ и парно още от предстоящия отоплителен сезон.

istock
istock

Нагоре вече вървят и цените на дървата и пелетите. Поскъпването им спрямо миналата есен е между 2 и 3 пъти. В същото време все повече домакинства търсят климатици и електрически радиатори като алтернатива на скъпия газ.

Шоково поскъпване на пелетите за отопление

Според изчисления на Центъра за енергийна ефективност, направени за NOVA, сметката за следващия отоплителен сезон за апартамент от 65 кв. м. в газифицирано жилище ще достигне почти 2100 лв.

Сред скъпите варианти са и отопление с пелети – 1564 лв. и с духалки на ток – близо 1300 лв. Ако сте на централно парно, сметката за сезона ще достигне 800 лв., но ако цената на топлофикациите се запази. По-евтино ще е отоплението на дърва, но ако вече сте ги купили, както и с климатик.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg