Активни разговор с “Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на “Здравей, България”. Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник следващата седмица.
 
“Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов.
 
Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат приемани и през 2023 г.  Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. “Говорим само за стария договор”, заяви Христов.
 
По изчисления цената на ”Газпром” за септември е била 312 лв., а бизнесът и синдикатите поискаха между 200 и 250 лв. За сравнение Христов даде цената на танкерите с втечнен газ, подсигурени от кабинета “Петков”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром”.
 
На въпрос дали чрез закупуване на газ от Русия страната ни не подкрепя финансово войната в Украйна, Христов отговори: “Ние и сега купуваме руски газ, само че през посредници и плащаме 30% отгоре. Ако говорим за финансиране, трябва първо Германия да спре да купува руски газ. Водещите държави в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има санкции на ЕК, досега водещите икономики трябваше да са санкциониране”.
 
Той уточни още, че в четвъртък са проведени разговори с ЕК относно закупуване на газ от “Газпром” по съществуващия договор. “Имахме пълно разбиране по темата”, заяви Христов. Схемата на плащането, за която служебното правителство ще настоява, е банкова гаранция след получаване на доставките на газ за месеца.
 
Досега схемата е била за авансово плащане, уточни Христов, но при този вариант съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът - не.

Няма осигурен газ за октомври за България

“Осигурили сме по-голямата част за октомври, имаме откъде да осигурим и станалото. Тук се опитваме вече да смъкнем цената, поясни Христов. и потвърди, че “Газпром” не е единствената алтернатива.
 

istock
istock

Служебното правителство се е отказало от възможността да вземе 7 танкера с втечнен газ от Америка, защото не е успяло да осигури слотове на “нормална” цена. Така, страната ни ще получи само един танкер. “Този слот, който осигурихме, позволява да доставим газа на нормална цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим бяха от посредници на високи цени”, обясни енергийният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg