По-висока цена на газа за септември и октомври предлага „Булгаргаз“, става ясно от съобщение на дружеството.

За септември предложената цена е в размер на 21,51лв./MWh (без такса за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В сравнение с цената за август увеличението е с 15,21% или с 2,84лв./MWh.

Причина за исканото повишение е ръста с над 45% на спотови цени на европейските газови пазари за периода 1-10 август 2020 г., в сравнение с цените за юли, посочват от „Булгаргаз“.

За октомври искането е за ръст на цената на газа с още близо 2 на сто, като той ще струва  21,91 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Увеличението се обяснява с очакваните по-високи спотови цени на европейските газови пазари, в сравнение с ценообразуващите за м. септември, които са част формулата, по която се образува доставната цена на природния газ.

istock
istock

Ако това увеличение се приеме, КЕВР трябва да предложи и повишение на цената на топлинната енергия.

Топлофикация ще върне близо 40 млн. лв. на клиентите си

Според новите правила, въпреки че регулаторът определи годишна цена на парното, тя трябва да се променя само при поскъпване на газа с над 15 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg