При евтин азерски газ и неползване на газа от Чирен, получаваме скъп газ. Това заяви пред БНР председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.
 
Българската газова система е свързана с европейската чрез холандския газов хъб TTF, чиято цена приемаме за референтна. През октомври 2022 г. цената на TTF е била с 47% по-ниска от нашата, за ноември с 57% по-ниска, през януари в България цената е била с 43% по-висока, а през март – с 20% по-висока, даде примери Павлов.
 
Той обясни, че подземното газохранилище в Чирен не съхранява голямо количество - максимумът е 550 милиона кубически метра. За миналата година са били нагнетени 480 милиона кубика, като за целия зимен сезон оттам са изчерпани само 54 милиона.
 
"В момента на българския пазар и без този газ от Чирен се доставя много скъп газ", обобщи ситуацията Пламен Павлов.
 
Проблемът е, че "Булгаргаз", който остана единственият търговец на газ с реална възможност да доставя, "бетониран" от парламента, доставя много скъп газ, който миксира в общото количество, коментира Пламен Павлов.
 
"Булгаргаз" не успява да направи така, че да защити нашия пазар, подчерта председателят на БГА. По думите му сега, без "Газпром" дружеството няма готовност и капацитет. Едно от предположенията на Павлов е, че "Булгаргаз" работи неефективно.

По-евтин газ за следващите два месеца предлага „Булгаргаз”

От Газовата асоциация призовават да се направи външен одит на обществения доставчик "Булгаргаз" и да се установи как дружеството закупува газ, който миксира.
 
Запитан кой следва да извърши проверката, Павлов уточни: "Ако я прави БЕХ, те са свързани. Би трябвало да има външни участници в този процес."
 

istock
istock

Значителна част от членовете на БГА работят с природен газ като суровина и това, че свършва зимата, не прави положението за тях по-добро, отбеляза още Пламен Павлов.
 
"Ние чакаме бързо решение. Искаме много бързо да се вземат мерки, да се търсят източниците на тези течове, които се получават в системата.", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg