След промените на ценовата формула 70 на 30 от предишното ръководство на "Булгаргаз" и ограниченията на азерския газ - България е с най-скъпия газ в Европа след Полша, казва Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация пред БНТ. 

В момента България получава природния газ на цена от 814 долара за 1 000 кубика. Сърбия го получава на 275 долара, Унгария - 395, Беларус - 125, Гърция - 650 долара. И всички те са зависими от руския газ, не само ние, твърди той.

Според него управляващите са стъпили на тези ненормални цени на газа. И казват, че цените няма да се повишават, а трябва да се говори за намаляването им, допълни той.

"Ние сме страната, която е първа на тръбата на "Газпром" и отказваме да внасяме, а обясняваме, че ще правим координационен център.", не разбира Павлов и посочва: "Вицепремиерът Василев обяви, че имаме възможност да транспортираме 20 млрд. кубика газ. Това не е вярно", казва Павлов.

Ще вдигне ли цената на горивата спирането на доставките на газ

Използваме азовски, руски и гръцки газ. Проблемът е, че след май месец трябва да складираме за следващата зима и ако е на такава цена, ще оскъпи още повече за следващата година, съобщи председателят на Българска газова асоциация.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg