"Булгаргаз" предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за юни от 141,28 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Това става ясно от заявлението на обществения доставчик на природен газ в България, внесено в КЕВР на 31 май. Предложената цена е с 12,88 процента по-ниска спрямо утвърдената от регулатора цена за месец май от 162,17 лв. за мегаватчас.

Ще се стигне ли до драстично увеличение на цените на парното и топлата вода

Предложението е съобразено с договорите, по които дружеството ще купува природен газ през юни. Отчита се и фактът, че руската компания "Газпром експорт" спря доставките за България по дългосрочния договор от 27 април. В заявлението се припомня, че "Булгаргаз" на 17 септември 2021 г. удължи за трети път временния период за доставка на азерски газ на временна точка Неа Месемврия (Гърция). 

istock
istock

Количеството газ, което ще бъде доставяно на тази точка на доставка, не се посочва. В заявлението се отчитат и цените на алтернативните горива, които са в основата на цената на природния газ. 

Към доставната цена "Булгаргаз" ще заплаща договорените количества газ, съгласно договора и допълнителни разходи през временния период на доставка на газа на Неа Месемврия, вместо на изходна точка Комотини.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg