От 1 октомври всички фирми трябва да излязат на свободния пазар на електроенергия и да купуват ток. Промяната засяга близо 300 хиляди небитови потребители.

За тези, които не излязат на свободния пазар, цената на електроенергията от 1 октомври, може и да е по-висока. Това предупредиха енергийните експерти Павлин Павлов и Антон Иванов.
 
Има около 50 хиляди фирми, които вече са на свободния пазар, но сега нормативно с последните промени в Закона за енергетиката всички, които потребяват стопански ток, трябва да излязат на свободен пазар, поясни Павлов.

Той обясни процедурата - клиентът трябва да подпише договор и да го изпрати на търговеца. След това търговецът извършва цялата тежка процедура по смяната на доставчик.

Крайният клиент ще има един договор, а търговецът на електроенергия има съответен договор с мрежовото дружество, което урежда всички въпроси с доставката, добави Антон Иванов.

istock
istock

Слаба е информираността на потребителите за тази промяна. Има информация на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерство на енергетиката, обясни Иванов.

Това е по-различен пазар със своя специфика и ще е труден първоначалният избор, каза той.

Може ли фирми да останат без доставчик на ток

Дори физически лица, които имат например сладкарница на свое име, ще трябва да излязат на свободния електроенергиен пазар, след като потребяват стопански ток, отбеляза Павлин Павлов.
 
Най-важното е, че хората излизат на динамичен пазар, където цената се променя. Цените се определят по обективни показатели, но неудобство в началото ще е трудното прогнозиране на цената годишно.

istock
istock

Ето защо договорите са два типа – с динамични цени за големите фирми, и с фиксирани цени за поне 12 месеца за по-малките потребители.
 
До 10 септември е срокът за подаване на заявления за смяна на доставчика, поясниха експертите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg