Фирмите, които не са избрали доставчик на електроенергия и са преминали към такъв от последна инстанция, ще плащат скъп ток. На закрито заседание КЕВР прие Методика за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция.

Вече цената на електроенергията от ДПИ се обвързва с почасовите цени на пазара "Ден напред" на борсата за ток и за недостиг на балансиращия пазар.

"По този начин се гарантира, че заплащаните от клиентите цени във всеки един момент ще са значително по-високи от пазарните и по този начин клиентите да нямат стимул да остават при този ДПИ.

Предотвратява се формирането на необосновано високи цени на доставка, като се осигурява и приемлива възвръщаемост от предоставянето на услугата и така се постига по-голяма равнопоставеност, предвидимост и сигурност в отношенията между ДПИ и техните клиенти", посочват от Комисията за енергийно и водно регулиране.

В същото време методиката не позволява доставчик последна инстанция да купува необходимата му електрическа енергия по произволни цени, без оглед на актуалните ценови равнища на пазара.

istock
istock

Допуска се толеранс в размера на цените, който отчита спецификата на дейността снабдяване с електрическа енергия от този вид доставчици и свързаните с нея трудности при прогнозирането на броя клиенти и тяхната консумация, заявяват още от регулатора.

Ще спрат ли тока на фирмите, които не изберат доставчик

Промяната предвижда още КЕВР да контролира ДПИ как образуват цените си.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg