От вчера влизат в сила новите цени на водата, утвърдени с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Водата поскъпва в цялата страна с изключение на София, където все още няма утвърден бизнес план.

Най – драстично е увеличението в Сливен - с близо 41% и един кубик вече струва 3.90 лв. Най – малко е поскъпването в Кюстендил – с 1.4% и за кубик се плаща 3.71 лв. В останалите области увеличението е между 10% и 20%. На повечето места цените за кубик вода се движат между 3 и 6 лева.

Увеличението в Бургас е от 20 %.

Вдигат цената на водата от 1 януари 2024 г.

Най-скъпата вода ще плащат жителите на област Разград - 6.10 лв./кубик с ДДС – увеличението е с 12.9%.

В решението на КЕВР е посочено, че цените на водата са социално поносими за отделните региони.

istock
istock

Цената на питейната вода в Сапарева баня се увеличава с 41 стотинки за куб. метър - от 95 на 1,36 лв  с ДДС, стана ясно на последното заседание на ОбС за годината. Съветниците и местната управа са категорични, че ВиК "Паничище" трябва да остане общинско, автономно и не следва да се включва в регионалната ВиК асоциация "Кюстендилска вода". 

Допреди три години в Сапарева баня пиеха и ползваха най-евтината вода в страната - по 55 с за куб. метър, впоследствие поскъпна на над 1 лев ца куб. метър. От КЕВР я намалиха за 2023 год. на 95 стотинки - така е според бизнес плана на местното ВиК "Паничище". Новата, по-висока цена, на водата е поносима, дори трябва да е по-висока, казва кметът н курортната община Калин Гелев

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg