"Теленор" и "А1 България" вдигат месечните такси по абонаментните си планове заради инфлацията, става ясно от съобщения на двата телекома, разпратени до абонатите им.

От "Теленор" поясняват, че "увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г., и се очаква да бъде общо около 5%".

От компанията твърдят, че поскъпването се налага, за да могат да продължат с предоставянето на висококачествени услуги и в съответствие с условията на договорите.

И уточняват, че официалният средногодишен индекс на потребителските цени за 2020 г. е 1.7%, а за 2021 г. ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г..

Остава ли евтиният роуминг в Европа

Мотивите на А1 са идентични, както и предвижданото увеличение.

"През последните две години се наблюдава увеличение на темпа на инфлацията, което означава, че нашите разходи се увеличават, докато в същото време цените ни останаха без промяна през 2020 година, а мрежата ни регистрира все по-голямо натоварване", съобщава А1 на сайта си. Компанията е започнала да разпраща и SMS-и на абонатите си за планираните промени.
 

istock
istock

От телекома добавят и това, че подобни промени са предвидени в договорите и те няма как да бъдат прекратени, без да бъдат платени всички дължими месечни такси до края на договора.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg