Да се отложи с една година либерализацията на пазара на електроенергия у нас, предлагат депутати. В Народното събрание са внесени два законопроекта за изменение на Закона за енергетиката – на ДПС и ГЕРБ и на ИТН, като и двата предлагат да се отложи с една година излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток.

През есента на 2023 г. кабинетът „Денков“ внесе в НС закон, премахващ регулирания пазар на електроенергия за битовите потребители, с преходен период. Предложението беше мотивирано с поет ангажимент от българското правителство във връзка с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, посочват в мотивите си депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Според тях през последните 3 години сме свидетели на финансово източване на енергийните дружества от групата на БЕХ и Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, като от енергетиката, по техни сметки, са иззети над 5,4 млрд. лева и са насочени съм държавния бюджет с различни похвати.

Каква част от сметката ни е от евтиния нощен ток

Според вносителите с либерализацията на пазара има опасност проблемът с ликвидната криза да се разшири и да обхване крайните снабдители. Затова те предлагат либерализацията да се отложи с 1 година, за да се стабилизират енергодружествата.

istock
istock

С законопроекта се предлага още до 30 април тази година дружествата от сектор Енергетика да подадат заявления за утвърждаване на цени до КЕВР за ценовия период 1 юли 2024 – 30 юни 2025 г.

Според ИТН пък България не е готова за процеса на либерализация на пазара на ток. Те напомнят, че всяко изменение на цените на енергоносителите с 10% води до пряко увеличение на инфлацията с 1%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase