Към днешната дата "Булгаргаз" очаква окончателно предложената цена на природния газ за януари да бъде с около 11 процента по-ниска от действащата през декември.

Това каза директорът на дирекция "Търговия с природен газ" в "Булгаргаз" Веселин Синабов по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Заседанието е за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 12 декември за утвърждаване на цена за януари, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Синабов посочи, че цената през следващия месец се очаква да бъде малко под 78 лева за мегаватчас (MWh).

КЕВР утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

В ценообразуването за януари се включени и количества природен газ от подземното газохранилище в Чирен, добави Синабов. По думите му цената им е фиксирана. 

По-евтин газ през януари предлага Булгаргаз

Ръководителят на отдел "Цени, пазарни анализи и ценообразуване" в "Булгаргаз" Людмила Витанова изтъкна, че цената на природния газ от доста време насам върви надолу. По думите й това, че остава само още един работен ден до края на годината, означава, че прогнозната към днешна дата цена от малко под 78 лева за мегаватчас до голяма степен ще се запази до 1 януари, когато "Булгаргаз" ще внесе окончателното си предложение.

istock
istock

Според председателя на КЕВР Иван Иванов прави впечатление, че независимо, че е зимен период, когато е нормално цената на природния газ да се увеличава, тази година тя намалява. Сред причините той посочи сравнителното мекото време, но и запълнените газови хранилища в цяла Европа. Газохранилището в Чирен е запълнено с малко под 90 на сто газ, но достатъчно, за да премине есенно-зимният сезон без проблеми.

"По тези две причини цената на природния газ на международните борси действително намалява", обясни председателят на енергийния регулатор. Иванов поясни, че като се изключат доставките на природен газ от Азербайджан и тези от подземното газово хранилище в Чирен, останалите са пряко свързани с цената на природния газ в индекса "месец напред" на нидерландската борса.

Откъде идва газът, който ползваме в България

"Очевидно, че намаляването на цените там води до намаляване на цените и у нас", заяви Иванов. Той отбеляза, че до края на отоплителния сезон количествата газ, които се съхраняват в Чирен, постепенно трябва да бъдат изчерпани, за да се подготви хранилището за зареждане за следващия отоплителен сезон.

Иванов припомни, че първоначалното заявление на "Булгаргаз" е за малко над 80 лева за мегаватчас, но е очевидно, че дневната цена на нидерландската борса се движи около 34 евро за мегаватчас. Според него има трайна тенденция да се запази сравнително ниска цената на синьото гориво в Европа, което дава отражение и на цената на природния газ за българските потребители. Затова той е убеден, че окончателното предложената цена от "Булгаргаз" на 1 януари ще бъде под 78 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР насрочи закрито заседание на 1 януари от 15:00 часа, на което Комисията ще излезе с решение по заявлението на "Булгаргаз" за утвърждаване на цената на природния газ за първия месец на 2024 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg