Група държави от ЕС - Франция, Испания, Чешката република, Румъния и Гърция - предложиха да се проучат причините за рекордния скок на цените на газта в Европа.

Съвместно изявление на министрите на икономиката и финансите на петте страни е публикувано на уебсайта на френското министерство на икономиката.
 
„Що се отнася до газа, трябва да се проучи функционирането на европейския пазар на газ, за да се разбере защо сегашните договори за газ са недостатъчни“ се казва в изявлението. Петте държави също призоваха за общи правила за запасите от газ, за да се смекчат скоковете на цените. Изявлението предлага засилена координация при покупките за подобряване на цялостното позициониране.

Освен това авторите на документа считат за необходимо да се реформира пазарът на електроенергия в ЕС, за да се подобри връзката между цената на производството на електроенергия и нейната крайна цена за потребителите.

Петте държави посочват също необходимостта от свързване на тарифите за електроенергия със системата за търговия с емисии, която функционира в Европейския съюз. Според гореспоменатите държави това ще ускори прехода към по-екологични източници на електроенергия, тъй като ще увеличи цената на въглищата.

В документа се посочва, че това е съвместно изявление на министрите на икономиката и финансите на петте изброени държави.

Как ще се отрази на сметките ни рекордното поскъпване на газа

Цената на газта в Европа по време на търговията на 4 октомври отново счупи рекорд и за първи път надхвърли 1200 долара за 1000 кубически метра, показват данни на борсата ICE. Миналата седмица тази цифра надхвърли 1000 долара за първи път в историята.

istock
istock

Председателят на борда на „Газпром“ Алексей Милер по-рано отбеляза, че силно изоставане в изпомпването на газ в подземни складови съоръжения в Европа и нарастващото търсене са довели до факта, че цените на този вид гориво в Европа са счупили рекорда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg