Откритото заседание по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се иска природният газ през август да поскъпне с 60 процента, ще се проведе на 9 август. Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе с решение за утвърждаване на цената на природния газ.

Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред журналисти в сградата на регулатора. Той изтъкна, че към момента ситуацията не може да промени тази цена съществено.

КЕВР ще провери всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но правомощията на регулатора са в две насоки – да се провери дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор (в случая единствено с Азербайджан), както и дали са спазени законовите изисквания в областта на природния газ.

Шоково поскъпване на газа от август

"Това, което мога да кажа, е, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени на природния газ, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират общественият доставчик "Булгаргаз" (на принципа на минимални разходи за доставка на природен газ) да осигури тези количества за регулирания пазар“, заяви Иван Иванов.

Той поясни, че регулираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните дружества, вторият – топлофикационните дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

По думите на председателя на КЕВР мерките, които се надяват да предприемат, както и надеждата да намалеят международните цени на газа, няма да позволят корекция в цената на топлинната енергия.

„В момента обаче има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на Комисията, която е 120 лв./мегаватчас и тази, която е в момента предложена в заявлението на „Булгаргаз”, която е 297 лв. за мегаватвас”, подчерта Иванов.

Според него е необходимо да се търсят стъпки към сключване на дългосрочни договори за доставка на природен газ. Това би довело до стабилност, предвидимост и спокойствие както за бизнеса, така и за битовите потребители, допълни председателят на КЕВР.

Бизнесът: Газът ще ни излезе три пъти по-скъп

Още през втория си работен ден новото служебно правителство се изправя пред неотложни и тежки казуси. Такъв е проблемът със скока в цената на газа. В ефира на NOVA председателят на съвета на директорите на „Булгаргаз” -  Иван Топчийски обяви, че вратата към преговори с „Газпром” не е окончателно затворена. Той призна, че увеличението от 60% за август наистина е фрапиращо и високо.

В същото време шефът на енергийния регулатор съобщи, че „Булгаргаз” са купили руски газ чрез посредник и го препродават с 20 евро по-скъпо.

Иван Иванов прогнозира, че парното вероятно ще поскъпне през януари, а токът ще се задържи на сегашните си нива до следващото лято. 

„Очевидно по-висока цена. 85 евро за мегаватчас беше цената към онзи момент – това беше преди няколко месеца, когато следих този процес, за природния газ, който се доставяше от „Газпром експорт”. Впоследствие беше доставено на цена от порядъка на 102 евро на мегаватчас”, алармира Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg