Драстично високи сметки за газ получиха жителите на Стара Загора. Сметките им за декември са с увеличена цена, а от 1 януари тя вече е с още 30% по-висока. Около 10% от домакинствата в Стара Загора използват природен газ за отопление. Общинската собственост е почти изцяло газифицирана.

През последните 3 години сметката на Илиян Илиев за отопление на жилището му, дори и при значително по-студени зимни месеци, не е надвишавала 150 лв. Днес е платил за месец декември 532 лв. и то без новото увеличение от 30% от началото на новата година. Остава шокиран от сумата, предава БНТ.

"Ако мен не може да ме бутнат 500 лв. сега, не означава, че няма да ме бутнат след един месец, след 5 месеца. И повечето хора от средната класа също са в моето положение", споделя Илиян Илиев.

С близо 30% нагоре са и сметките в общинските структури в Стара Загора. Детска градина "Светлина" е на смесено отопление - ток и газ. Отделила е от бюджета си за газ този месец - 5000 лв.

Ако се задържат високите цени на газта, ще трябва да реализират икономии, за да могат да я плащат.

Koлко ще плащаме за сметки след шоковото поскъпване на газа

"Разбира се, че ще се отрази. Както и на всички останали потребители, но се надявам по някакъв начин проблемът да се реши кардинално, тоест да се реши на национално ниво. Към този момент се стараем да се справяме. Надявам се това нещо да се компенсира по някакъв начин", допълни директорът Йоана Димитрова.

istock
istock

След поскъпването с 30% на газа от 1 януари от "Булгаргаз" обявиха, че ще поискат от 1 февруари да има поевтиняване - пак с около 30 %. Така цената вероятно ще се върне на нивата от декември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg