Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв./MWh - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Природният газ поскъпва с 36,2 процента. Дори и при този скок, цените у нас ще са с 26-30 на сто по-ниски от тези на европейските борси, каза изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов:

Колко ще ни струва отоплението тази зима

"Това се постига в резултат на сключените договори и съставният микс, по който "Булгаргаз" ценообразува. Всички ползи от двата договора се прехвърлят към потребителите, към клиентите на "Булгаргаз", към българската индустрия. Към настоящия момент, сумите, които са заплатили за газ, са със 180 милиона лева по-малко в сравнение със сумите, които биха заплатили за доставки, в случай че закупуваха цените по цени на европейски газови пазари".

В решението на Комисията е приета предложената на 01.10.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. септември 2021 г. В актуализираното ценово заявление са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Увеличената цена отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари, посочват от КЕВР. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg