Започнаха преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". Те се провеждат в експертен формат.
Съпредседателят на Продължаваме Промяната (ПП) Асен Василев откри дискусията между партиите в сферата на енергетиката. На срещата са поканени представители на БСП, ИТН и Демократична България. Всяка една от партиите първоначално представи програмите и приоритетите си за развитие на енергетиката.

От БСП предлагат да бъдат взети мерки за компенсиране на домакинствата ако се увеличат цените на тока от Нова година. "Предлагаме токът до 200 квтч да бъде безплатен за най-бедните, също така да не се спира тока на такива домакинства до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно", каза Таско Ерменков от БСП.

Друга идея е за либерализация на пазара на електроенергия, като спешно бъдат определени енергийно зависимите потребители. Освен това бъдещото правителство да се откаже от изваждане на свободния пазар на битовите потребители, както и връщането на регулирания на социалните заведения - като болници, училища и други.

От Има такъв народ поискаха продължаване на изплащане на компенсации на бизнеса заради високите цени на тока.
"Досега задължение на обществото плащахме всички потребители - битови и бизнес, сега в момента скалата е обърната, този свръхплюс във фонда за енергийна сигурност се трупа и трябва да бъде създадена схема за преразпределение на средствата", обясни енергийният експерт Иван Хиновски, съобщи БНТ.

Според Има такъв народ трябва да се направи и спешна проверка за държавните и общински институции, които купуват най-скъп ток от пазара на "Доставчик от последна инстанция".

istock
istock

Според Мартин Димитров от Демократична България трябва да има петгодишен план за компенсиране на енергийнобедните. "Идеята е да има повече системност, да има краткосрочни и дългосрочни механизми", обясни той.

20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари

Втората важна мярка, за която настояват от партията е да има откритост на пазара на електроенергия у нас. "Бизнесът казва така - няма честни и открити процедури, нашата задача е да ги направим такива", казаха още от ДБ. От партията настояват за пълна ревизия на държавните предприятия включително на Българската независима енергийна борса и на Фонда за енергийна сигурност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg