Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на услугата.
 
Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини, а на предстоящото в четвъртък заседание на Националното сдружение на общините от там ще излязат с позиция относно готвените промени. Кметът на Троян и заместник–председател на НСОРБ Донка Михайлова поясни, че вносителите на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията не са посочили достатъчни аргументи, а единственият им мотив за готвените промени е изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.
 
"Ние, общините, представихме доказателство, че Европа не е инициирала процеса на консолидация, че всъщност българските преговарящи са предложили консолидацията за българските общини да се случи. Нещо, което не е практика в голямата част от европейските държави-членки", каза Донка Михайлова пред БНР.
 
Петият поред законопроект предвижда и срокът за консолидация да се намали на три, а не както в предходните на шест месеца.

Водни помощи предлагат от КЕВР

"Това, на практика, означава, че цената трябва да бъде вдигната до тази, която е в държавното дружество", обясни тя.
 
Михайлова допълни, че в раздел "регулиране на цените на ВиК услугите" за първи път се въвежда двукомпонентност на цената на водата.
 

istock
istock

"Въвежда се фиксиран компонент за достъп до услугите по чл. 59, ал. 1 по видове. Това са такси за услугите "доставяне на вода за питейно-битови цели", "доставяне на вода с непитейни качества", "отвеждане на отпадъчните води" и "пречистване на отпадъчните води". Този компонент, ако законът бъде приет, ще бъде заплащан независимо от ползването или неползването на услугата", посочи Михайлова.
 
Тя каза още, че от сдружението на общините ще излязат със становище за законопроекта, а ако Народното събрание го приеме, той ще бъде обжалван в Конституционния съд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase