Водомерите и топломерите в домовете ни трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет.

Това предвижда промяна в Закона за енергетиката, направена през Закона за енергийната ефективност.

Според промените след 25 октомври тази година уредите, на които им изтича срокът, трябва да бъдат подменяни с такива с дистанционен отчет.

Целта е да има реално отчитане на сметките всеки месец,  а не както сега - прогнозни фактури  и накрая изравнителни сметки.

Според промените, ако от 25 октомври 2020 г. в сградата всички уреди са с дистанционен отчет, клиентите ще получават фактури по реално потребление поне един път на тримесечие при поискване или в случаите, когато крайните ползватели са предпочели да получават електронни фактури.

В останалите случаи сметките по реално потребление се предоставят два пъти годишно.

От 1 януари 2022 г., когато в една сграда всички инсталирани уреди за измерване на парното и топлата вода или на енергията за охлаждане са с дистанционно отчитане, сметките по реално потребление се правят поне един път месечно.

До 1 януари 2027 г. всички уреди за отчитане на парно и топла вода трябва да осигурят възможност за дистанционна връзка, предвиждат още промените в закона.

Предлагат цената на парното да не се променя 1 година

Те са продиктувани от европейска директива, която е определила тези срокове, за да се осъществи най-после плащане върху реално потребление

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че изискването на уреди за дистанционен отчет касае новите сгради, а досегашните потребители едва 6% имат такива.

Само в София 300 000 души не разполагат с такива топломери  и водомери и е далеч срокът, в който всички хора ще се снабдят с такива, допълни  Иванов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg