Такса „водомер“ може да бъде въведена с новия Закон за водоснабдяване и канализация.

Предложението ще бъде обсъждано от експерти и представители на синдикатите, Министерство на финансите и регионалното ведомство.

Идеята е да се въведе фиксиран компонент в цената на ВиК услугата, подобен на такса  „задължения към обществото”, която сега плащат битовите клиенти и фирмите в сметката за ток.

Съседите избират такса „сградна инсталация“

Таксата щяла да позволи да се създадат предвидими финансови потоци, което да помогне за  стабилизирането на ВиК сектора, е един от аргументите на регионалното министерство.

Идеята за такса „водомер“ беше предложена още преди месеци.

istock
istock

В новия закон може да залегне и възможността за служебна промяна на цената на водата. Сега, за да поскъпне водата се изисква одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Ако бъде приета идеята обаче, цената ще може да нараства „служебно“ при промяна на структуроопределящи компоненти за формирането на стойността е като повишаване на минималната заплата или на цената на тока.

От 1 октомври: Газът поевтинява, парното не

Да се отнеме правото на общините да съгласуват бизнес плановете на ВиК дружествата
в раздела „цена”, а само по целесъобразността на заложените в тях инвестиционни предложения е друго от предложенията, което ще се обсъжда.

В закона ще се предвиди неотменим праг на социалната поносимост на цената на водата, което означава, че определено минимално потребление на вода от 2,8 куб. м на едно лице няма да надхвърля 2,5% от средномесечния доход на домакинствата в една област.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg