Да се изготвя прогнозна цена на топлинната енергия за 12 месеца, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране.

Същата схема в момента се прилага за цената електрическата енергия, която се определя веднъж годишно. Промените предстои да бъдат обсъдени утре на заседание на комисията.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов целта е да се избягват големите колебания в цените на топлинната енергия.

При определяне на новия 12-месечен период на прогнозната цена на парното ще се взима реалната цена на газа и ако има надвзет приход, той ще се приспадне, или обратното.

Ако все пак има сериозни отклонения в стойностите на синьото гориво, ще има междинни корекции на парното, предвиждат промените.

Те се налагат, след като новият договор на „Булгаргаз“ с „Газпром“ предвижда цената на синьото гориво у нас се определя всеки месец.

Така се наложи за последните два месеца след понижение на газа да се изменят и цените на парното в страната.

Топлоснабдителните дружества обаче не могат ежемесечно да отчитат промените на своите цени във фактурите на потребителите си.

Вижте новите цени на парното и топлата вода от днес

Причината за това е, че едва 6-7 на сто от абонатите им са на ежемесечно отчитане на реалното потребено количество топлоенергия.

Останалите са на прогнозни данни спрямо консумацията им за предходния отоплителен сезон. При тях реално няма как да се засече клиентът кога и по какви цени е ползвал парно и топла вода.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg