„Цената на топлинната енергия няма да се промени за този месец. Цените, определени от КЕВР към 1 юли 2022 г., бяха при цена на природния газ от 120 лв. Следващата промяна на цените на топлофикациите може да очакваме от 1 юли. Нормалната логика е цената на газа да бъде или понижена, или задържана”.

Това заяви инж. Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикациите в студиото на „Твоят ден” на NOVA NEWS по повод дали ще има отражение върху цената на парното понижената цена на газа за крайния потребител.

По-евтин газ през февруари - парно и ток няма да поскъпват

Според енергийния експерт Явор Куюмджиев, държавата е правила така, че ако има цена на газа в посока във вреда на топлофикациите, тя не намалява цените на крайните клиенти, за да даде глътка въздух на дружествата за предишен момент, в който скока на цените е бил в ущърб на дружествата.

От 1 юли 2022 до 30 юни 2023 г. е регулаторния сезон, в който се определят цените на топлофикацията, каза Куюмджиев. КЕВР има право да променя цените на парното два пъти годишно.


Георгиев поясни, че отоплителният сезон е от 1 октомври до 30 април. В целия регулаторен период в отоплителния сезон се използва най-много газ, защото се произвежда най-много енергия. Извън отоплителния сезон разходите за природен газ като количества и пари са около 1/6, защото само подгряват вода, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg