Рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат 60-процентно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

“Това е се прави, за да наплаши хората. Реалното увеличение е 100% - т.е. още един път отгоре. Тези цени на топлофикациите могат да се променят от 1-ви януари”, обясни инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите пред Нова телевизия.
 
Това прави увеличението три пъти по-високо спрямо миналата зима, изчислиха експертите.
 
Има ли вариант, в който КЕВР може да не одобри такива цени? Георгиев обясни, че към 1-ви януари КЕВР е длъжен да се самосезира, ако прогнозните данни, по които са се смятали цените от 1-ви юли не са се случили, както е сега.

Той допълни още, че при такъв сценарии топлофикациите ще изпаднат в невъзможност да плащат горивото. “На практика ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, тъй като газовите топлофикации нямат алтернатива, която може да ги замести изцяло”, поясни той.
 
“Това увеличение стана възможно в резултат на 1 млрд. лева субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма. Това дойде да покрие разликата между 50 лв. за миналия период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А то не е 120 лв.

Ще има ли ново поскъпване на парното

В момента е 300 лв, и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре - без субсидия. Т. е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия”, обясни Велев. Той беше категоричен, че при силно субсидираната цена на енергията е възможно гражданите да минат изцяло на електроенергия. “А в София, например, няма да издържи електропреносната мрежа”, обясни експертът.
 

istock
istock

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има. “В крайна сметка изпълнителният директор на “Булгаргаз” е човек на “Газпром” и след като ни продава почти на спотовите цени, не виждам защо да се отказват да го правят. Те правят доста добри печалби”, каза Манов и попита: “Всички казват, че в държавата има хаос и разруха, защо не го махнат този директор, след като декапитлаизраха дружеството и сега всички ние им наливаме 800 млн. лева?  Защо не се опитаха да договорят по-евтини цени с Турция?”.
 
Експертите бяха категорични, че бизнесът може да получава газ и без “Булгаргаз”, но ще има преходен период от близо 2 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg