По-скъпо парно и топла вода заради рекордното увеличение на природния газ. "Булгаргаз" поиска още 6% увеличение през септември, а според Асоциацията на топлофикационните дружества 60% трябва да е поскъпването при отоплението. Обсъжда се вариант за нов мораториум върху цените. Най-рано цените на топлинната енергия могат да бъдат променени в средата на отоплителния сезон - от януари, съобщава БНТ.

Топлата вода и парното поскъпнаха от юли с 30% средно за страната и с 40% в София. Това увеличение, обаче, се оказва недостатъчно заради поскъпването на газа през юли с 30% и през август с 60%.

"Вече започваме да говорим за по две на сегашните цени, за да се компенсират. Както виждате, предния път ни трябваше 50% санитарния минимум, но този път процентите и скоковете трябва да са доста по-драстични.", казва Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

По думите му сега консумацията на природен газ е доста по-малка отколкото през зимния период, около 6 пъти. Страшното ще стане, след като дойде отоплителният сезон и трябва да се харчи много газ, за да се произведе много топлинна енергия
 
Най-рано цените на топлинната енергия могат да бъдат променени в средата на отоплителния сезон - от януари. Инициативата трябва да бъде на Комисията за енергийно и водно регулиране.
 
"Вариантите са два - или се увеличават регулираните цени, което допълнително намалява покупателната способност на домакинствата, което допринася за увеличение на потребителските цени и т.н. и естествено, някои домакинства ще имат нужда от допълнителна подкрепа, което може да стане с нова социална програма от социалното министерство. Другият вариант е да се субсидират директно енергийните дружества, така че да не се стига до увеличение на регулираната цена в последствие. Миналата година това беше направено, но само за половината от разликата в цените.", казва Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт.
 
Към втория вариант най-вероятно ще се насочи държавата и тази година, както миналата, когато имаше мораториум върху цените на парното, тока и топлата вода.
 
"Ясно смятам за всички е, че не е възможно и не е редно ново покачване на цените на топлоенергията за софиянци. И без това цената от първи юли беше определена твърде висока, непосилна за някои хора, така че не е възможно ново повишаване на цените.", смята кметът на София Йорданка Фандъкова.
 

istock
istock

"Топлофикация София" в момента е най-големият длъжник на "Булгаргаз" с дълг от над 300 млн. лева. Той ще продължи да расте, въпреки че сега, след отпускането на кредит за "Булгаргаз" от държавата, ситуацията е по-спокойна, увери кметът.
 
"След последното увеличение от преди няколко дни, когато КЕВР определи рекордна цена на газа от близо 300 лева за мегаватчас, разбира се, че всички сме изключително притеснени - това е цената, на която "Топлофикация" купува, а в същото време тя продава със заложена от КЕВР цена от 122 лева за мегаватчас. Това е близо 180 лева разлика за всеки мегаватчас.", посочва Фандъкова.

Как можете да се откажете от парното

Столичният кмет е получила уверение, че ще има достатъчно природен газ за отопление.
 
"Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за София ще бъде гарантиран и няма да има недостиг на количества газ.", каза Йорданка Фандъкова.
 
Столична община планира да намали отоплението за администрацията си за отоплителния сезон с цел пестене на енергия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg