Все повече семейства планират да се откажат от услугите на "Топлофикация" заради по-високите цени на парното и топлата вода от 1 юли.
 
От първи юли парното и топлата вода в София се увеличиха с близо 40%. В момента с новото ДДС върху топлинната енергия един мегаватчас струва на столичани 150 лв.
 
Според едни парното е скъпо и тази сградна инсталация е крайно време да се махне. Други не са се запознали досега с възможностите дали могат да се откажат, изчакват, защото това е единствената алтернатива, тъй като отоплението с климатици им е струвало скъпо.
 
По данни на топлинните счетоводители в София вече месец след увеличението не се наблюдава отказ на домакинствата от топлинната енергия.
 
"Моето обяснение, е че хората разчитат много на този вид отопление, което е най-сигурното, а и на годишна база се явява и най-евтиното въпреки увеличението", заяви Деян Дянков, обществен посредник на "Топлофикация София" ЕАД пред БНТ.
 
Велико Търново е сред градовете у нас с най-скъпа топлинна енергия. И тук хората с парно казват, че макар да е скъпо то си остава най-добрият начин за отопление през зимата. Месечните сметки на домакинство за последния отоплителен сезон са били около 200 лв.
 
Според експертите, ако все пак домакинствата решат да се откажат от парно това не може да стане индивидуално. За отказ от услуга е необходимо решение на две трети от етажната собственост в сградата.

Ако все пак отделно домакинство не иска да ползва парно за по-дълъг период от време трябва да заяви при топлинния си счетоводител така нареченото "нулево потребление" и ще плаща само сградна инсталация.

Експерт: Радиаторите тази зима ще са по-студени

"Аз не съветвам клиентите да правят такива резки действия по "нулево потребление", защото ако зимата е студено и вие си пуснете парното отново вкъщи ще бъдете изненадани с една доста сериозна изравнителна сметка след годишното отчитане, което не е добре за бюджета на клиентите", каза още Деян Дянков.
 

istock
istock

Съветът на специалистите е домакинствата, които ползват парно, да не се отказват, а да преминат към равни месечни вноски всеки месец от годината. Така ще плащат една и съща сума включително и през зимата, когато има по-голямо потребление. Практиката показва, че в такива случаи при изравняване разликата не е много голяма.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg