Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до топлинните счетоводители, в която настоява да въведат SMS известяване за датите и часовете, на които ще се извършва редовен отчет на уредите за дялово разпределение на топлинната енергия.

Причината е, че много граждани се оплакват от липсва на информация за това кога трябва да осигурят достъп до дома си. Това води до начисляване на максимален специфичен разход за отопление, както и до чувствително завишаване на изчисленото потребление на топла вода в неотчетените жилища.

Прокуратурата проверява поскъпването на тока и парното


„Важно е да се има предвид, че тези високи сметки, формирани "на база" поради пропуснати срокове за отчет, често са непосилни за гражданите и те се оказват със запорирани банкови сметки от частни съдебни изпълнители”, пише омбудсманът.


При много от тези случаи не става дума за недобросъвестност от страна на гражданите. В голяма част от случаите проблемът засяга собственици на необитаеми жилища, много често те са и в чужбина, но при SMS - известие биха могли да направят организация за достъпа до тях, сочи анализът на омбудсмана на база жалбите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg