В момента анализираме възможността да предложим на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фондът "Сигурност на електроенергийната система" също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията.

Това обяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков в интервю за БТА. Вярвам, че Народното събрание ще подходи сериозно към проблема и ще продължи и разшири програмата за компенсиране на бизнеса, изпълнявана от служебното правителство, допълни той.

Предвиждаме да предложим разширяване на програмата от 110 лева за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните технологични разходи. Анализите показват, че ако електроразпределителните предприятия и ЕСО ЕАД бъдат подкрепени по програмата, това ще намали разходите за доставка на електроенергия на всички крайни клиенти. Така ще бъде минимизиран ефектът от очакваното увеличение на регулираните цени от 1 януари 2022 г., каза още министърът.

Според него намаляването на ДДС за електроенергията, което ще предложим на Народното събрание, също ще има позитивен ефект върху цените.

Нека да отбележа, че в България, за разлика от останалите държави от ЕС, битовите потребители са на регулиран пазар. Това е защита за тях и те до момента не са усетили в собствените си сметки ефекта от бушуващите цени на електроенергията в Европа. Цените на парното, които пряко зависят от цената на природния газ, също се определят от КЕВР. Сигурен съм, че регулаторът полага необходимите усилия, за да постигне балансирано ценово решение от 1 януари 2022 г., обясни Живков.

istock
istock

По думите му високите цени сега не са резултат на спекула или на недостатък на дадени правила. Това важи за цяла Европа, не само за нашата страна. В дългия период на стагнация на икономиката по време на противоепидемичните мерки никой не предполагаше, че възстановяването ще тръгне с такива темпове. И никой нямаше готовност да отговори на енергийното потребление.

Омбудсманът: КЕВР да не позволи поскъпване от 1 януари

Получи се така, че пазарите в Азия, които бурно започнаха да се възстановяват, доведоха до увеличение на търсенето, а оттам - и на цената на природния газ. Много от производителите на втечнен газ пренасочиха доставките си към азиатските пазари. В същото време доставките на газ от Русия за Европа не бяха увеличени, за да компенсират недостига.

Това веднага се отрази на цената на газа. А поради Зелената сделка Европа все повече разчита на природния газ за производството на електроенергия - над 50 процента от електроенергията, произвеждана в ЕС, се генерира от природен газ, каза енергийният министър.
Другият проблем е поскъпването на въглеродните емисии. Само за няколко месеца цените им се увеличиха от около 30 евро до 80 евро/тон. България, като част от общия пазар, няма как да не бъде повлияна от тези тенденции.

istock
istock

Що се отнася до прогнозите - проследявайки фючърсите на енергийните борси, се очертава през втората четвърт на 2022 г. да има известно успокояване на пазарите. Но цените едва ли ще се върнат на равнищата си отпреди кризата, прогнозира Андрей Живков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg