Обявените цени на предварителни разчети от работната група на КЕВР ще претърпят изменение в посока на повишение. Toва заяви енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум в сутрешния блок на БНТ. Засега КЕВР предвижда цената на тока да се повиши с между 2 и 4%, а на а парното с до 14 на сто.
 
Според експерта хората, които се отопляват на ток, ще усетят по-сериозно промяната.
 

Според него на световните пазари ценовите трендове на базовите суровини се движат нелогично. Трябва да се готвим към една дълбока промяна, към която се движим, а не за случайно съвпадение, посочи Иванов. Целенасочено вървим към едни други взаимоотношения, които налагат да преразгледаме като цяло енергийния сектор, подчерта той.

В България производството и консумацията на електрическа енергия зависи от въглищните централи. Това е основният двигател, който променя стойностите на електроенергийните пазари, отбеляза Антон Иванов.

Защо поскъпва токът

Проблемите, пред които са изправени централите на въглища, са, че редът на излизането им ще следва тежестта, с която са били натоварени с несвойствени функции, предупреди Иванов. Той смята, че е добре да бъде направено една държавна ТЕЦ да не спонсорира когото и да било, но това не променяло цялостната картина.
 

istock
istock

Според Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, няма нищо нелогично в покачването на цените на тока и парното на база промените на световните пазари. Не би трябвало да се сравнява една топлофикация с друга, защото всяка е различна по сама по себе си, уточни Георгиев.
 
КЕВР трябва да балансира интересите на енергийните дружества и потребителите. Тези интереси винаги са противоположни, но към момента цените са поддържат изкуствено, категоричен бе Георгиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg