Тъй като преди няколко дена е издадена заповед на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов да бъде включено допълнително количество електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица-Изток 2", това ще доведе до известно повишаване на цената на електрическа енергия за битовите потребители.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти в парламента. Той припомни, че досегашните разчети на КЕВР показваха, че средно с 3,63 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната. Заповедта на бившия енергиен министър се прави да бъде подпомогната въглищната централа, която работи на загуба, допълни Иванов.

Ток и парно може да поскъпнат от юли

Председателят на КЕВР не пожела да коментира в какъв диапазон ще бъде това повишение, защото трябва да се направят допълнителни изчисления. Заповедта на бившия министър Христов изисква да бъдат реализирани 2 млн. и 200 000 мегаватчаса електроенергия от ТЕЦ "Марица-Изток 2". Около 1/6 от това количество трябва бъде въведено в микса за регулирания пазар.

"Това означава, че от микса трябва да бъдат изведени други количества енергия от друг производител с по-ниска цена, тъй като общото количество не се променя и това води до повишаване на цената заради по-скъпата енергия от ТЕЦ Марица-Изток 2", коментира Иванов.

Председателят на КЕВР не е сигурен, че новият министър на енергетиката Румен Радев би могъл да отмени тази заповед, но все пак предпочита този въпрос да се отправи към самия министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg