Цените на ВиК услугите в Софийска област ще се увеличат с 44,14 процента от 1 юли.

Това стана ясно по време на днешното открито заседание за обсъждане на доклад и проект на решение за одобряване на бизнес план за развитие на дейността на "Водоснабдяване и канализация" - София област като ВиК оператор за периода 2022-2026 г., както и заявление за утвърждаване и одобряване на цени на водоснабдителни и канализационни услуги.

В доклада на КЕВР е записано, че цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да се повиши от сегашните 2,56 лева за кубик до 3,69 лв. с ДДС. В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира близо 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата.

Всяко жилище задължително с водомер

Управителят на ВиК София област Иван Иванов каза по време на заседанието, че дружеството е второто по големина в България след това в Бургас и снабдява с вода 22 общини. Сред тях са Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков, Своге.

Той поясни, че ВиК София област основно захранва населените места в областта помпажно. 

istock
istock

Последната цена от ВиК София област, която все още е валидна, е от 2021 г., припомни Иванов. Според него представеният бизнес план предвижда нормално повишение на цената, като увеличението е свързано най-вече с поскъпването на електрическата енергия и горивата.

"Мисля, че повишението е много необходимо, за да може да си изпълним нашите задължения и като ВиК оператор към гражданите на София област", коментира управителят на дружеството. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че закритото заседание, в което регулаторът трябва да се произнесе с решение по заявлението на ВиК София област, ще се проведе на 29 юни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg